FIXED vyrábí udržitelná pouzdra ReStory, která snižují uhlíkovou stopu až o 45 %

 FIXED vyrábí udržitelná pouzdra ReStory, která snižují uhlíkovou stopu až o 45 %
Fotografie: Ondřej Pohl, mobilenet.cz
  • Dnešní chytré telefony se bez pouzder prakticky neobejdou
  • Rychlý vývoj modelů však zanechává spoustu pouzder neprodaných
  • FIXED představuje inovativní technologické řešení jejich recyklace
  • Takto recyklovaná pouzdra jsou stejně kvalitní a drahá jako ta vyrobená původní technologií

I když je pouzdro na mobilní telefon z TPU zdánlivě obyčejná věc, jejich výroba a distribuce je složitá. Každý model samozřejmě potřebuje specifické rozměry, spousta pouzder tak končí neprodaná a putuje do spalovny. Pouzdra navíc musí být rychle k dispozici, takže se z Číny, kde se prakticky všechna vyrábějí, dopravují letecky. To všechno bylo inspirací k vývoji nových udržitelných pouzder ReStory, která jsou vyrobená z recyklovaného termoplastického polyuretanu, zkráceně TPU, a snižují uhlíkovou stopu až o 45 % oproti novým výrobkům vyrobeným a dopraveným z Číny. FIXED tak na trh přináší produkt, který kombinuje vysokou kvalitu, odolnost a ohleduplnost k životnímu prostředí.

Uvedení nových krytů na mobilní telefony ReStory je pro nás význam milníkem. Máme za sebou rok a půl úsilí a investic v oboru, o kterém jsme na začátku nic nevěděli. Trápilo nás vědomí, že musíme likvidovat neprodaná pouzdra na staré modely telefonů a věděli jsme, že tento problém řeší všichni distributoři a prodejci napříč trhy. S vírou, že řešení osloví stovky zodpovědných firem v celé Evropě, jsme překonávali problémy, které se nám stavěly do cesty. Jsme nadšení, že nyní můžeme novinku představit veřejnosti, ale hlavně ji začít prodávat a dále rozvíjet,“ uvádí v tiskové zprávě Daniel Havner, zakladatel a člen správní rady společnosti FIXED.

ReStory
Nespotřebované čiré pouzdro může dostat znovu šanci až čtyřikrát.

Určení uhlíkové stopy a dalších environmentálních parametrů pouzdra ReStory hodnotila nezávislá studie zpracovaná profesorem Vladimírem Kočím z Ústavu udržitelnosti a produktové ekologie VŠCHT Praha. V rámci studie byly porovnávány environmentální dopady TPU pouzdra vyrobeného v Číně z primárních surovin a TPU pouzdra vyrobeného firmou FIXED v České republice z druhotné suroviny TPU získané recyklací nepoužitých primárních pouzder.

Jak z pohledu uhlíkové stopy, tak z pohledu celkových environmentálních dopadů vykazují recyklovaná TPU pouzdra ReStory, vyrobená společností FIXED, výrazně nižší environmentální zátěž. V případě uhlíkové stopy recyklované pouzdro dosahuje 55% hodnoty emisí skleníkových plynů, což je o polovinu méně než u obalů vyrobených v Číně. V případě celkového hodnocení všech environmentálních dopadů vykazuje recyklované pouzdro ještě větší míru úspor, a to hodnotu 51 %,“ vysvětluje prof. Ing. Vladimír Kočí, Ph.D., MBA z Ústavu udržitelnosti a produktové ekologie VŠCHT Praha, který studii zpracoval.

ReStory
Recyklací v ČR se ušetří asi polovina uhlíkové stopy. Polovina úspor jde na vrub ušetřené dopravě z Číny, zbytek pak na ušetřený materiál a energie.

V současné době má FIXED k dispozici více než 100 000 kusů vlastních pouzder určených k recyklaci. Ze všech těchto již nevyužitelných obalů plánuje společnost vyrobit nová pouzdra ReStory. V dalších krocích chce FIXED zpracovávat pouzdra od dalších tuzemských i evropských hráčů, se kterými již vede jednání. Cílem je zpracovávat miliony nepoužitých kusů pouzder z celé Evropy. Důraz při vývoji pouzder je kladen na kvalitu a odolnost výrobků.

V minulosti jsme se mnohokrát setkali s recyklovanými produkty, kde musel uživatel zaplatit vyšší cenu, nebo akceptovat fakt, že recyklovaný produkt měl ve srovnání s novým produktem nižší kvalitu. Naším hlavním cílem bylo, abychom nikterak nepoškodili koncové uživatele. Obal ReStory nestojí nic navíc. Je to kvalitní a odolný produkt za obvyklou cenu tak, jak je uživatel produktů FIXED zvyklý,“ říká Daniel Havner.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze